Reprendre les relacions sexuals després del part

Estàs pensant a reprendre les relacions sexuals després del part? Et preguntes quant de temps cal esperar? No et perdis aquest article…

Després del part i durant la lactància el teu cos passa per canvis hormonals importants que et poden dur a perdre les ganes de tenir relacions sexuals (pèrdua de lívid). No et preocupis, és totalment normal i temporal. Si tens parella, comparteix aquesta informació amb ell/a perquè sàpiga que és normal que hi hagi menys desig sexual pels canvis hormonals, i per la teva necessitat i la del teu o teva bebè d’estar junts, i tenir-ne cura. Respecta sempre el teu ritme i els teus desitjos, i recorda que hi ha altres maneres de gaudir de la sexualitat com els petons i les carícies.

Quan et vingui de gust tenir relacions sexuals amb penetració, és important veure si el teu cos està preparat. Després del part, els ginecòlegs i ginecòlogues  recomanen tornar a tenir relacions sexuals quan hagi passat la quarantena. Però si et van fer una episiotomia o va ser un part per cesària, és aconsellable esperar unes sis setmanes per no empitjorar la cicatrització de la ferida. De totes maneres, cada cas és particular, i el millor és que ho comentis a la teva cita postpart amb la llevadora o ginecòloga, qui et podrà dir si estàs preparada físicament. No t’ha de fer vergonya parlar d’aquest tema, és una pregunta molt comuna i important perquè les teves relacions siguin segures i agradables. Si tens relacions massa aviat et podrien causar dolor i podries interrompre el procés natural de cura.

També és possible que en les primeres relacions sexuals després del part tinguis algunes molèsties, i notis sequedat vaginal, els canvis hormonals poden provocar una disminució de la lubricació. Les molèsties són comunes i normals, ja que el teu cos ha patit molts canvis durant l’embaràs i el part i aniran desapareixent. Si les molèsties segueixen o sagnes, cal fer una consulta mèdica.

Evitar un nou embaràs

Quan decideixis reprendre les relacions sexuals, parla-ho amb el teu ginecòleg/òloga, i et dirà quin és el mètode anticonceptiu més adequat per a tu en aquesta etapa. Recorda que et pot quedar embarassada ràpidament després de donar a llum, per la qual cosa és molt important saber quins mètodes anticonceptius pots utilitzar.

Articles relacionats

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove