És molt normal que els detalls del part et facin tenir dubtes o fins i tot por. Demana tota la informació que necessitis (tipus de part, opcions per escollir, etc.) al personal mèdic.

Cursos de preparació al part

És important per deixar de banda la por que t’informis i puguis anar a classes de preparació al part. Pensa que des de sempre les dones hem parit, i el nostre cos està preparat per fer-ho, com el de totes les mamíferes. Sabem parir i els nostres fills/es saben néixer.

¿Quin dia serà el teu part?

Les professionals sanitàries que t’acompanyen durant l’embaràs et parlaran de la data probable de part. Has de saber que és orientativa i que en dones primerenques no sol ser a la setmana 40, sol allargar-se més, encara que també podria avançar-se. Es considera que el part és a terme («a temps») quan es fa entre les setmanes 37 i 42 d’embaràs. Si el teu nadó neix abans de la setmana 37, seria un part prematur.

Sabràs que estàs de part quan comencis a tenir contraccions regulars (intenses i cada pocs minuts).

El part té 3 fases:

1) Període de dilatació: és el moment en què l’espai que permetrà la sortida del nadó es va fent més curt i ample gràcies a les contraccions. La durada d’aquest període pot variar depenent de la mida del nadó, la intensitat de les contraccions, etc. Les contraccions són moviments de l’úter (espai on està situat el nadó) que serveixen per ajudar-lo a sortir.

2) Període d’expulsió: les contraccions i els pujos fan que el nadó surti.

3) Període d’enllumenament: un cop ha nascut el nadó, cal esperar una mica més perquè surti la placenta, que ha estat alimentant el teu fill o filla durant aquests mesos.

La durada del part varia a cada noia ia cada part. En general en mares primerenques la mitjana és de 12 hores, encara que pot durar menys (3-4 hores) o més (2-3 dies).

Què et pot ajudar a tenir un part més ràpid?

El moviment constant (pots ballar), la verticalitat, la llibertat de moviment i de postura (4 grapes, de costat,…) facilitaran i escurçaran el temps de treball de part.

Tipus de part

De manera natural els nadons surten per la vagina (part vaginal), encara que en alguns casos (quan hi ha complicacions mèdiques) cal fer una cesària, que consisteix en una incisió (tall) a la part baixa de la panxa. Com qualsevol cirurgia, requereix una recuperació més gran.

Parlem de part natural quan el nadó neix vaginalment i sense aplicar anestèsia peridural (anestèsia que elimina el dolor i també la mobilitat de les cames).

El part induït consisteix en l’estimulació de les contraccions uterines (mitjançant medicació) abans que comenci el treball de part o si no ha començat a la setmana 42, per aconseguir un part vaginal.

On donaré a llum?

Tant les visites mèdiques durant l’embaràs com el mateix part el pots fer dins del sistema públic sanitari (gratuït). Al teu centre de salut habitual et diran l’hospital que et correspon, però has de saber que et poden atendre a qualsevol hospital públic. Si ja saps on vols donar a llum pots demanar a la teva llevadora que et derivi o trucar directament a l’hospital i demanar que et facin seguiment de l’embaràs allà (últim mes), així coneixeràs les llevadores.

També hi ha cases de part pensades per a noies que volen tenir un part natural, el menys medicalitzat i intervingut possible. A Catalunya, per exemple, hi ha la  Casa Laietània. Centre de naixements Hospital Germans Tries, que és pública. Si el teu embaràs no és un embaràs de risc, també hi ha la possibilitat de donar a llum a casa contractant un equip de llevadores especialistes en part a casa.

Què necessites per al part?

És important que cap a la setmana 36 d’embaràs tinguis preparada una bosseta amb el material per portar-la a l’hospital en cas que et posis de part de manera inesperada. Normalment et donen una llista on indiquen què portar (bolquers, bodis, manteta, camisa de dormir, calcetes d’un sol ús..). També heu de portar el pla de part. Però el més important i el que més necessites és confiança en tu mateixa i el teu nadó 😉

Si tens més dubtes fes-nos una consulta via whatsapp.

Més sobre el part

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove