Estudiar durant l'embaràs

Què passarà amb l’institut ara que estic embarassada? Puc continuar estudiant?

Si tens menys de 16 anys hauries d’acabar els teus estudis, com la resta de noies i nois de la teva edat. L’Educació Secundària Obligatòria (ESO), tal com indica el nom, és obligatòria. És important pel teu futur i el del teu nadó. Ara bé, si vols continuar estudiant però l’embaràs t’ho impedeix el Departament d’Educació de la Generalitat ofereix la possibilitat de continuar les classes d’ESO a casa teva amb un/a professor/a particular. Les condicions d’aquesta ajuda poden canviar amb el temps i la seva durada és per un temps limitat. També hi ha l’opció de treure’s el graduat a través d’Internet, a través de l’ IOC (Institut Obert de Catalunya).

Tingues en compte que les últimes setmanes de l’embaràs hauràs de baixar el ritme perquè segurament et sentis més cansada. 

Pots escoltar el testimoni de Shakira , que va ser mare als 16 anys, i va continuar estudiant.

Treballar durant l'embaràs

L’embaràs és un període en què estàs especialment sensible i per això cal que prenguis mesures per reduir riscos a la feina (evitar carregar pes, temperatures molt altes, estrès,…).

Un altre aspecte que has de tenir en compte són els drets dels que pots gaudir durant la maternitat, ja que et permetran tenir cura del teu nadó durant els primers mesos de vida sense preocupar-te de compaginar-ho amb la feina.

Si estàs treballant amb contracte, tens dret a gaudir d’un permís de maternitat de 16 setmanes (a l’Estat Espanyol). Durant aquest període se’t paga el 100% del sou.

A banda, si hi ha un pare present, si treballa amb contracte, també disposa de 16 setmanes de permís pagat.

Si tens menys de 21 anys, no cal que hagis cotitzat abans a la Seguretat Social (cotitzes quan treballes amb contracte) per cobrar el permís de maternitat. Si en tens més de 21, pots consultar els requisits que marca la Seguretat Social per cobrar la prestació, que varien en funció de l’ edat de la mare. Per contra, pel permís de paternitat, el pare del nadó ha d’haver cotitzat 180 dies com a mínim abans del naixement del nen o nena.

També pots gaudir del permís per lactància materna que consisteix a disposar d’una hora d’absència del treball, que pots dividir en 2 fraccions, mentre el nadó tingui menys de 9 mesos. Si vols, pots compactar el total d’hores disponibles en jornades completes, acostumen a ser uns 15 dies.

Una altra opció que pots demanar és la reducció de jornada laboral per cura dels fills o filles, que implica la disminució proporcional del salari. La pot demanar tant la mare com el pare i es pot mantenir fins que el/la fill/a tingui 12 anys.

No et poden fer fora una feina pel fet d’estar embarassada. Això seria discriminatori i no és legal. Si tens un contracte laboral, serà més fàcil denunciar-ho que si no el tens. Si estàs embarassada i t’han acomiadat, pots demanar assessorament jurídic gratuït al PIAD (Barcelona) o Themis. Dones Juristes (Madrid) o fer una consulta online gratuita al telèfon groc de la conciliació.

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove