El Pla de Part

Fer el teu Pla de Part és important, t’ajudarà a conèixer quines opcions tens i preparar-te per a un dels dies més especials i intensos de la teva vida.

¿Què és el pla de Part?

És un document on pots expressar les teves preferències, opinions, necessitats i desitjos per a l’atenció del part i el naixement del teu fill/a. T’ajudarà que els professionals que t’atenen sàpiguen les teves preferències. Compte!, no reemplaça la comunicació o conversa que hi ha d’haver entre tu i el/la professional que t’atén.

¿Quins temes es tracten al Pla de Part?

Informació: Tens dret que t’informin sobre l’atenció (com evoluciona el part, què es farà a cada moment, com es farà). Per exemple, si et donen algun medicament, demana que t’expliquin per què és. Un cop tinguis la informació has de saber que pots decidir, per exemple, si vols o no l’epidural, si vols moure’t i caminar, etc. En alguns casos cal que tu donis el consentiment per escrit, com en el cas d’una cesària.

Un cop tinguis la informació has de saber que pots decidir, per exemple, si vols o no l’epidural, si vols moure’t i caminar, etc. En alguns casos cal que tu donis el consentiment per escrit, com en el cas d’una cesària.

Acompanyament: es recomana que estiguis acompanyada per una persona de la teva confiança, familiar, parella, amiga,…

Espai i ambient físic: alguns hospitals tenen sales de part especials per a part natural (sense anestèsia) amb un ambient tranquil, que et permet la mobilitat, que camins, que facis servir pilotes,…

Intimitat: si no hi ha cap complicació, has de saber que no cal que hi hagi més de 2 o 3 professionals a la sala de parts, els quals sempre hauran de presentar-se, dir-te el seu nom i la seva professió.

Sobre la mobilitat i posició durant el part: si tries un part natural per donar a llum pots triar entre diferents posicions: ajaguda, dempeus, a la gatzoneta, de quatre potes, etc. Pots triar la posició més còmoda per a tu, o la que t’aconselli el/la professional que t’atengui. En canvi, si et posen l’epidural tindràs menys facilitat de moviment i per això la posició per donar a llum sol ser gairebé estirada.

Sobre l’atenció del/la  bebé:

Contacte pell amb pell Es tracta de posar el nadó, just en néixer, sobre la panxa de la mare. És un moment molt important en què per fi podràs mirar-lo/a als ulls i sentir-ho després de tanta espera. Tenir-lo/a al teu costat pell amb pell és molt bo per reforçar la unió o vincle entre mare-fill/a, i és molt bo perquè s’agafi aviat al pit.

Vitamina K Aquesta vitamina es posa al nadó per prevenir sagnats. Els/les pediatres la recomanen sempre. Es pot posar amb una punxada (intramuscular), o es pot donar a la boca (oral) diverses vegades (dosis). També et pots negar a que se la posin signant un document.

Col·liri o pomada per als ulls És un antibiòtic per als ulls i serveix per evitar infecció (conjuntivitis) als ulls del/la bebè després del part.

Quan he de fer el Pla de Part?

Es recomana fer-lo més o menys sobre el 7è-8è mes d’embaràs. La llevadora que realitza el control prenatal et donarà un model de pla de part, perquè l’omplis i el portis el dia del part. Si no te’l donen, el pots fer tu mateixa seguint el model que trobes en aquest article.

Es complirà totalment el meu Pla de Part?

Depenent de com vagi anant el part, i de com us trobeu tu i el teu nadó, es poden canviar alguns punts. Tingues en compte que el més important és tenir un part segur tant per a tu com per al teu fill/a, i les professionals faran canvis sempre que sigui necessari. Si cal fer canvis, t’ haurien d’informar.

És important que la persona que t’acompanya conegui el teu pla de part, i si en algun moment creu que no s’està complint ho pugui parlar amb les professionals.

¿Qué pasa si canvio d’opinió?

Pots parlar amb les persones que t’atenguin si vols canviar alguns punts, com ara l’ús o no d’anestèsia. Pots descarregar-te un MODEL DE PLA DE PART (word editable):

RECORDA: la llevadora o ginecòloga que et porta el control de l’embaràs et poden donar més informació i ajudar-te a emplenar-lo. Si pots, és recomanable visitar l’hospital on donaràs a donar a llum per informar-te’n més. Més informació:

 

Articles relacionats

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove