Com funciona el test d'embaràs?

El test d’embaràs per orina té una tira absorbent que, en entrar en contacte amb el pipí, detecta l’hormona de l’embaràs, la HGC.

On puc aconseguir un test d'embaràs?

Al centre salut que tinguis més proper (centre d’atenció primària (CAP), servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva, centre de planificació familiar…) et poden fer la prova de forma gratuïta.

Si prefereixes fer-te’l a casa o a qualsevol altre lloc on estiguis tranquil·la, pots comprar un test d’embaràs a qualsevol farmàcia.

Quan puc fer-me el test?

L’ideal és fer-t’ho un dia després de la teva primera falta de regla. També hi ha tests que poden detectar-ho 2 o 3 dies abans de la falta, fins i tot n’hi ha de digitals que t’indiquen de quantes setmanes estàs.

Important: Fer-te un test d’embaràs l’endemà de tenir la relació sexual de risc, o molt abans de la manca de regla, no serveix de res, donaria negatiu encara que estiguessis embarassada perquè l’hormona encara no es detectaria.

Com es fa un test d'embaràs?

Encara que estiguis nerviosa i vulguis saber ràpid el resultat…, calma! És molt important que llegeixis les instruccions i segueixis tots els passos.

El test ha d’estar en contacte amb la teva orina uns segons, després has d’esperar uns minuts per veure’n el resultat. La majoria de test d’orina donen el seu resultat a través d’unes ratlletes. Si apareixen 2 ratlles, el resultat és positiu (estàs embarassada); quan apareix una sola ratlla, és negatiu (no estàs embarassada); i si no n’apareix cap, el test no és vàlid, millor que el tornis a repetir. És molt important que et fixis en el resultat passats aquests minuts, ni abans, ni després (ja que en pot canviar l’aspecte).

Recorda: pots anar al teu centre de salut o al centre de planificació familiar per a qualsevol dubte que tinguis sobre possible embaràs. Si acabes de tenir una relació sexual de risc (no heu utilitzat anticonceptius, o s’ha trencat el preservatiu,…) i no et vols quedar embarassada, tens altres opcions com la pastilla del dia després.

Si el test d’embaràs ha sortit positiu, o penses que pots estar embarassada, és important que ho diguis al personal mèdic. Cal que li expliquis per poder cuidar la teva salut i la del nadó, o per tenir temps per decidir, en cas que puguis o vulguis fer una interrupció voluntària de l’embaràs (avortament). T’hauràs de visitar de totes maneres, així que com més aviat ho facis, millor.

Apropa’t al centre de salut (Centre d’Atenció Primària o Àrea Bàsica de Salut del teu barri o poble) on vas normalment i explica a recepció que vols demanar hora de manera urgent amb ginecologia. Potser fins ara havies anat als centres mèdics acompanyada o potser no. Si et pot acompanyar algú millor, si no, t’atendran igualment. També si tens menys de 18 anys.

A més, a algunes ciutats i pobles hi ha la “Consulta Jove” o “Tarde Jove” on tracten temes d’anticoncepció, contracepció d’emergència, embaràs i malalties de transmissió sexual. La majoria de vegades no cal demanar hora abans. És un servei especialment creat per atendre nois i noies joves com tu que normalment es fan als centres Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i estan per tot Catalunya.

A Madrid ciutat existeix el Centro de Joven de Madrid Salud. Si no estàs a Madrid ciutat, pots trucar al telèfon gratuït d’ atenció a la maternitat: 900 92 32 92.

Més sobre confirmar l'embaràs

Contingut relacionat

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove