Donar el nadó en adopció consisteix a renunciar a fer de mare des del moment del naixement. Per renunciar, la mare i el pare, si és que hi és, han de signar uns papers en què renuncien al nadó. Això significa que perden tots els seus drets sobre el nadó, i també els seus deures, per la qual cosa no ho podran tornar a veure, ni mantenir contacte, però tampoc no s’hauran de fer càrrec de les seves necessitats físiques, socials ni emocionals.

Aquest tràmit s’ha de fer abans de 48 hores després del part.

Si estàs considerant aquesta opció, el millor que pots fer és demanar informació a la primera visita mèdica de l’embaràs. El següent pas seria tenir una visita amb un/a treballador/a social (Serveis Socials), que et donarà la informació que necessites i resoldrà els teus dubtes. És recomanable fer aquestes consultes abans del part ja que després hi ha poc temps per gestionar aquest tràmit. Si pel contrari ho decideixes en el moment del part, l’àrea de treball social de l’hospital en el qual donis a llum, iniciarà el protocol corresponent.

Si durant l’embaràs canvies d’opinió simplement ho has de dir i no signar els papers.

Un cop els pares biològics han renunciat al nadó, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) començarà a buscar una família per al/la bebè. Per poder adoptar, una família ha de complir molts requisits per assegurar-se que l’infant creixerà sa i se li cobriran les necessitats físiques, socials i emocionals. En el cas d’estar a Madrid, se n’ocupa l’ Área de Adopción y Acogimiento Familiar del Instituto Madrileño del Menor y la Familia.

Més sobre quines opcions tinc?

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove