Acabes de saber que estàs embarassada i et poden passar pel cap moltes preguntes: segueixo endavant?, què pensaran els meus pares?, què pensaran les meves amistats?, i si el meu entorn (pares, parella…) em pressiona per fer de mare?, o per avortar?

La gent del teu entorn pot respondre de maneres molt diferents amb la notícia i la decisió, però pot ser que totes coincideixen amb la mateixa reacció: la sorpresa. És recomanable que t’ uneixis de les persones que et donen suport i et volen acompanyar en aquest moment, sigui quina sigui la teva decisió. Si sents que no tens el suport que necessites, fes una consulta privada per whatsapp.

Si comunicar el teu embaràs et porta a una situació violenta (crits, amenaces) pots trucar al telèfon d’atenció permanent a dones en situació de violència (900 900 120). També pots trucar al telèfon gratuït 016. Aquestes trucades no es queden reflectides a la factura del telèfon, són anònimes i gratuïtes.

Com dir a la família que estàs embarassada?

És important trobar suport al més aviat possible en persones de confiança. Pensa, en primer lloc, en qualsevol membre de la família en qui puguis confiar: mare, pare, germans o germanes, avis, tietes,… Si penses que tindràs més suport d’un dels membres de la teva família i no d’un altre, explica-li primer a aquesta persona. Segurament t’ajudarà a dir-ho a la resta de persones.

Intenta buscar un moment del dia en què estiguin tranquils/es i tinguin temps per poder parlar tot el que calgui. És més recomanable explicar-ho durant el dia: així tindràs més gent a qui acudir si et trobes amb una reacció molt negativa.

Si a tu potser et va sorprendre la notícia, imagina’t als teus pares i a la família en general. Potser per a ells i elles segueixes sent una nena; i potser ni tan sols imaginaven que havies tingut relacions sexuals. La tristesa, decepció, por, pena, disgust o recriminació són reaccions pròpies del moment; i que a vegades tenen a veure amb el futur que havien imaginat per a tu, que potser no incloïa un nadó a aquesta edat. A poc a poc, aquestes primeres reaccions poden anar canviant cap a l’acceptació o fins i tot la il·lusió.

Com dir-li a “ell” que estàs embarassada?

El noi pot ser la teva parella, la persona amb qui vas tenir la relació sexual, o totes dues coses. I tu ho pots voler dir o no. Probablement, el motiu principal que t’empeny a dir-li que estàs embarassada és que vulguis que faci de pare.

Dóna-li la notícia en persona. Si ho fas per whatsapp, no podràs veure la primera reacció: l’expressió de la cara i l’actitud cap a tu. Explica-li en un moment en què estigueu tranquils i tingueu temps per parlar tant com calgui. La primera reacció pot ser de sorpresa, com la que vas tenir tu.

Si el pare biològic del nadó vol acompanyar-te en aquests moments i fer de pare, serà un suport més que tindràs. Però si no pots comptar amb ell, hi ha altres persones que et poden ajudar durant l’embaràs i la criança del teu nadó.

Com es pot dir a les amistats que estàs embarassada?

En un primer moment és possible que busquis suport a les teves amigues. Segur que elles volen el millor per a tu, però potser tenen els teus mateixos dubtes. Elles et poden ajudar i donar consell per poder explicar-ho a la teva família.

Tracta de comunicar-los la notícia quan no hi hagi altres persones al voltant, si no vols que se n’assabentin. Dóna’ls-hi la notícia en persona. Si ho fas a través de Whatsapp o xarxes socials pot arribar a persones que no vols que ho sàpiguen. És una situació força íntima perquè tu decideixis qui l’ha de saber i qui no.

És important que tot i que els hi expliquis, ho expliquis també a alguna persona adulta de confiança, com més aviat millor.

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove