Quan el teu nadó neixi hauràs de decidir com vols alimentar-lo. Hi ha tres tipus de lactància possibles:

1. Lactància materna

Aquest tipus de lactància consisteix a alimentar el nadó només amb la llet materna, ‘donant-li el pit’. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella a les mares que alletin els seus fills/es en exclusiva amb la seva llet fins que compleixin 6 mesos i mantinguin la lactància fins als 2 anys.

Aquest tipus d’alimentació s’ha de fer a demanda del nadó, sense horaris, i per mantenir-la és millor no fer servir xumets ni biberons.

Els avantatges de la lactància materna van més enllà de l’aspecte nutricional, la lactància materna ajuda a l’enllaç entre la mare i el nadó. A més, per al nadó el pit no és només alimentació, és també calma, seguretat, relaxació, amor…

Hi ha l’opció d’extreure’s la llet amb un tirallets i oferir-la al nadó quan hi ha dificultats (prematuritat, malaltia, etc.). També podem extreure’ns llet i emmagatzemar-la per quan estiguem treballant o no puguem oferir-la al nadó.

De vegades els inicis de la lactància poden ser complicats, per això és important que coneguis els Mites de la lactància materna  i sàpigues què fer si et trobes amb dificultats:

1) Parlar amb la llevadora o infermera a l’hospital o al centre de salut, i preguntar-li tots els nostres dubtes, tantes vegades com ho necessitem.

2) Anar a un grup de lactància (els ambulatoris i centres d’atenció primària els solen oferir) on trobaràs altres mares i podràs resoldre els teus dubtes. També pots consultar altres grups de suport i federacions a la teva comunitat a La Lliga de la llet, Fedalma o la Federació catalana de Grups de Suport a la Lactància. També pots buscar els Grups de Suport a la Lactància que difon IHAN.

3) Descarregar-te l’Aplicació mòbil LactApp on podràs llegir sobre lactància i fer consultes a especialistes certificades i amb una llarga trajectòria. De fet, abans de donar a llum pots descarregar-te-la i començar a informar-te.

Encara que en principi la lactància materna és l’opció més saludable i ecològica, la realitat és que no és la millor opció per a totes les mares, i que els nadons el que més necessiten és que la mare estigui bé, per sobre de tot, i si finalment decidim fer una lactància artificial no ens hem de sentir culpables.

2. Lactància artificial

Aquest tipus de lactància consisteix a alimentar el nadó només amb la llet artificial que es pot comprar a les farmàcies o als supermercats. Aquesta llet es dóna en biberó i també es recomana cada vegada més que sigui a demanda, encara que sí que hi ha una recomanació general d’oferir-ho mínim cada 3 hores durant els primers mesos de vida del nadó.

Quan fem lactància artificial també podem fomentar l’enllaç, tenint el/la nadó als braços, mirant-lo als ulls, parlant-lo, sent un moment de connexió mama/bebè.

3. Lactància mixta

En aquest tipus de lactància es combina la lactància materna amb la artificial. En algunes ocasions es pot complementar la lactància materna amb petites dosis de llet de fórmula quan el nadó no està pujant bé de pes. Aquesta és una recomanació que farà el/la pediatre. Per suplementar en petites quantitats es pot fer servir la tècnica dit/xeringa i així evitem que el nadó s’acostumi al biberó i després rebutgi el pit. Aquest tipus de suplementació normalment es pot acabar retirant, amb les pautes de la pediatre i si el nadó puja de pes.

Si suplementarem amb dosis grans de llet artificial ho podem fer amb biberó. Hi ha alguns biberons que s’assemblen més al pit, i on podem regular la quantitat de llet que surt (el flux). És important que no surti gaire quantitat de llet de cop si volem mantenir la lactància materna.

Alimentació complementària

A partir dels 6 mesos pots començar a oferir al teu bebè alimentació complementària. Abans només es recomana llet materna o artificial, no aigua, ni infusions, ni altres aliments són necessaris.

Cada etapa de la vida té necessitats a les quals cal anar adaptant l’alimentació. La infància és una etapa clau , per això és molt important seguir una bona alimentació per aconseguir un bon creixement físic i desenvolupament general dels nens i nenes.

L’ Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat una guia amb recomanacions alimentàries per a nens i nenes de 0 a 3 anys, hi trobaràs la introducció de cada aliment, exemples de menús de migdia, consells generals d’higiene, aliments de risc, preparació segura de biberons, etc. 

Recorda que davant de qualsevol dubte, pots consultar amb el teu pediatre.

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove