El dret a decidir sobre el nostre cos i, per tant, decidir quan i com es vol accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs és un dels pilars fonamentals que travessen els drets sexuals i reproductius i els drets humans de les dones.

L’avortament a Catalunya i a l’Estat Espanyol és legal, segur, gratuït i confidencial. Al febrer de 2023 s’ha aprovat una nova llei que permet a les noies de 16 i 17 anys avortar sense consentiment d’un tutor/a.

Fins quan puc avortar?

Si estàs embarassada de menys de 14 setmanes

(La data es calcula des de la darrera regla). Pots interrompre l’embaràs per la teva lliure decisió sense haver de justificar motius.

Si estàs embarassada de més de 14 setmanes

Si el teu embaràs és de més de 14 setmanes de gestació, pots manifestar el teu desig d’interrompre’l per raó de salut i la teva petició serà valorada per una persona professional. Si estàs embarassada de més de 22 setmanes, si el fetus té una anomalia incompatible amb la vida necessitaràs un dictamen mèdic. Però si no és així, pots manifestar el teu desig d’interrompre’l i un comitè clínic dictaminarà en relació a l’estat de salut del fetus.

Tipus d'avortament voluntari

Si esteu de menys de 9 setmanes de gestació (des de l’última regla) pots triar entre dos mètodes d’interrupció de l’embaràs, el farmacològic (pastilles) i el quirúrgic o instrumental (petita intervenció sense ingrés) .

Si estàs de més de 9 setmanes, només podràs optar pel mètode quirúrgic o instrumental. Tots dos mètodes són molt segurs i és important que coneguis les característiques per poder triar.

On anar?

Pots accedir a través del sistema sanitari públic (gratuït). El primer que has de fer és visitar el teu centre de salut habitual o un centre ASSIR (Atenció Sexual i Reproductiva) si vius a Catalunya. Si resideixes a la Comunitat de Madrid pots anar al teu centre de salut habitual. I si vius a Madrid ciutat també pots visitar el Centro Joven de Madrid Salud. Allà t’explicaran els passos a seguir.

També hi ha la via privada, que té un cost mínim de 300 euros i varia segons les setmanes d’embaràs. En qualsevol cas, si ets menor d’edat necessites també el consentiment signat dels teus pares o tutors legals, i has d’anar acompanyada d’un a la Clínica,  mentro no entri en vigor la nova llei.

Més informació sobre Interrupció voluntària de l’embaràs a  https://vullavortar.org

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove