La Mama, el lloc segur per al nadó que neix

Saps què és el millor per al teu nadó quan neixi? El millor, el més del més, ets tu! Sí, tu ets el que més necessita, per això quan neixi l’han de posar sobre tu, sobre el teu pit, i que la teva pell i la seva pell estiguin en contacte directe.

Per què és bo fer Pell amb pell?

Aquest acte té molt significat per al teu nadó i per a tu mateixa perquè en néixer el/la bebè busca la teva calor, el tacte de la teva pell, la teva olor, la teva veu…, i se sent més segur/a estant al teu costat . A més, estar amb tu l’ajudarà a adaptar-se tant físicament com emocionalment al món que acaba de conèixer . Escoltar els batecs del teu cor us farà sentir com si estigués encara dins teu, ho/a calmarà , i plorarà menys.

Per a tu, sentir-lo i tenir-lo sobre el teu pit serà un moment de molta emoció , de connexió, i veuràs com surt tot el teu instint de mami, de voler cuidar-lo, protegir-lo, mimar-lo…

La pell amb pell també és molt important perquè el teu nadó comenci a agafar-se al pit i començar la lactància.

Donar el pit durant la pell amb pell

Des del primer moment de la pell amb pell –just després de néixer i si tot ha anat bé– el/la bebè pot començar a mamar. Abans del part el teu cos ja està preparat per alimentar el nadó, gràcies a les hormones, que fan que al pit de la mare es formi un líquid anomenat Calostre. El calostre és de color groguenc, viscós i espès, i surt a poc a poc. Si el nadó succiona (xucla) des que neix i les vegades que vulgui, estarà ben alimentat. És el primer i el millor aliment que li pots donar . Té proteïnes, greixos i anticossos, que serveixen per donar defenses al seu cos i el protegirà d’infeccions.

A la pell amb pell, pot agafar fred si no porta roba?

Al contrari, el teu cos l’ajudarà a mantenir la temperatura, i que estigui calent. N’hi haurà prou de posar-li el gorret al cap i protegir-lo amb una manteta per dalt, deixant que la seva pell toqui la teva pell, així no agafarà fred.

Quant de temps ha de durar la pell amb pell?

La primera hora és important, però com més temps tinguis el teu nadó en braços, sentint-vos mútuament, mirant-vos, o simplement sentint la vostra respiració, millor. Us ajudarà a mantenir-los units emocionalment des de molt aviat.

És important que demanis als professionals que no el separin aviat de tu, llevat que sigui necessari per alleujar algun problema. Per exemple, atencions com posar-li la vitamina K o posar-li la pomada antiinfecciosa als ulls poden esperar fins a una hora, i sobretot poden fer-les estant el teu bebè amb tu, així se sentirà enganxat.

Pots seguir fent la pell amb pell també dies després del seu naixement, sempre que tu vulguis. També ho pot fer el pare, si és present.

Què passa si no puc fer la pell amb pell?

Si per alguna raó els professionals s’emporten el teu nadó després del seu naixement per donar-li atenció especialitzada (neix abans d’hora, està una mica malalt/a, etc.), no pateixis! Pots fer la pell amb pell en el moment que sigui possible, i totes les vegades que vulguis, a l’hospital (el professional que cuida el teu nadó pot explicar-te quan i com fer-ho) o estant ja a casa… El més important és que ho facis amb afecte, i sigui un moment únic i especial entre els dos.

Recorda! Demana informació al professional que t’atén perquè t’orienti i t’ajudi.

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove