Sabies que jugar és una necessitat  És un impuls que des de ben petits ens porta a descobrir, experimentar i conèixer. Una necessitat i un dret de la infància que cal atendre, cuidar i acompanyar a cada etapa del desenvolupament dels nostres fills/es.

Com triar les joguines més adequades?

La funció principal de les joguines és estimular el joc, facilitant l’exercici de les habilitats i capacitats de l’infant. Hi ha moltíssimes joguines i jocs a les botigues, per això de vegades l’elecció d’un regal es complica. Algunes recomanacions per triar la joguina adequada:

El sexe? NO. Les joguines no tenen sexe. No hi ha joguines per a nens i joguines per a nenes. Som els adults i les adultes qui fem la distinció i sovint els condicionem. Totes hauríem de reflexionar sobre què volem transmetre quan regalem i comprem joguines . El joc i la joguina són molt importants en l’aprenentatge i el desenvolupament dels nens i nenes, cal reflexionar i ser crítics amb el sexisme i la desigualtat que algunes joguines transmeten.

Els materials. Sovint els infants s’entretenen més amb propostes senzilles, que amb grans joguines que tenen mil funcions, sons, colors,… Un clar exemple és la cistella dels tresors , una proposta que es pot fer amb objectes que tenim a casa i que estimula els 5 sentits, a més d’entretenir i divertir els infants. D’altra banda, les joguines de fusta són més càlides i sostenibles que les de plàstic. Es poden fer servir durant anys i de formes molt diferents segons l’etapa de desenvolupament del nen o nena, són més fàcils de netejar, etc.

L’edat. Cada etapa de desenvolupament té unes característiques i per això és bo acompanyar-la amb joguines que derrollen diferents habilitats. Si regalem joguines per a una etapa més avançada del desenvolupament, podem estimular massa, fins i tot estressar l’infant.

Joguines recomanades de 0 a 6 mesos

Joguines recomanades de 6 mesos a 1 any

Joguines recomanades de 1 a 2 anys

Joguines recomanades de 2 a 3 anys

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove