El Pla de part és un document on pots expressar les teves preferències, opinions, necessitats i desitjos per a l’atenció del part i el naixement del teu nadó . T’ajudarà que les professionals que t’atenen sàpiguen les teves preferències.

Es recomana fer-lo més o menys sobre el 7è-8è mes d’embaràs. La teva llevadora et donarà un model de pla de part, perquè l’omplis i el portis el dia del part. Pregunta-li tots els dubtes que tinguis.

Alguns dels temes que es tracten són:

Informació. Tens dret a que t’informin sobre l’atenció (com evoluciona el part, què es farà a cada moment, com es farà). Per exemple, si et donen algun medicament, demana que t’expliquin perquè és. Un cop tinguis la informació has de saber que pots decidir, per exemple, si vols o no l’epidural, si vols moure’t i caminar, la posició en què vols donar a llum, etc.

Espai i ambient físic. Alguns hospitals tenen sales de part especials per a part natural (sense anestèsia) amb un ambient tranquil, que et permet la mobilitat, que camins, que facis servir pilotes, banyera,…

Intimitat. Si no hi ha cap complicació, has de saber que no cal que hi hagi més de 2 o 3 professionals a la sala de parts, les quals sempre hauran de presentar-se, dir-te el seu nom i la seva professió.

Altres temes que es tracten: Pinçament del cordó del nadó, contacte pell amb pell, administració de Vitamina K i col·liri o pomada per als ulls, etc.

Més sobre el part

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove