De vegades pensem que els nadons necessiten moltes coses materials, però en realitat no és així. El que més necessiten els nadons és el nostre amor i el contacte constant amb la mare. Els nadons necessiten desenvolupar-se físicament i emocionalment i afectivament: rebre i donar amor.

Necessitats físiques

Els nadons tenen necessitats físiques i emocionals. Quan canvies els bolquers al teu nadó, i el mires als ulls, li cantes una cançó o l’acarones, fas que se senti molt a gust. De mica en mica anirà “recordant” que tu li fas aquestes coses que tant li agraden i t’ho podrà demostrar a la seva manera: mirant-te als ulls, somrient-te, sentint-se tranquil/tranquil·la, a gust quan està amb tu, etc.

Algunes necessitats físiques que cal tenir en compte són:

– Un espai segur i adaptat (taps coberts casa, protecció per evitar caiguda de llit o escales, medicaments i utensilis de tall en llocs on no són capaços de prendre, etc.).

– Un espai tranquil i sense estímuls molt forts (no crits, sorolls, llums molt intenses, etc.).

– A bona temperatura pel cos, tant quan són a la banyera com quan són al carrer o a casa.

– Una bona higiene del cos, la roba i l’espai.

– Alimentació equilibrada i adaptada a l’edat té, amb l’assessorament de professionals de la salut.

– Tenen temps i espais adequats per moure’s, fer exercici i jugar .

Dormir les hores necessàries en un lloc adequat.

Estimulació sensorial : veure  coses diferents, tocar les coses, escoltar sons, música i veus de persones que estan en contacte, olorar i provar coses diferents i aprendre quins són bons i quins no).

Explorar el que l’envolta:  tocar coses al voltant, posant les coses a la boca, llençant coses a terre i veient com cauen, etc.

Necessitats emocionals

El teu nadó té unes necessitats emocionals que tu, com a mare i principal model del teu fill o filla, hauràs d’atendre:

– Les nenes i els nens petits necessiten contacte corporal amb les persones que els cuiden per créixer: abraçades, petons, carícies, moixaines, etc.

– Seguretat emocional: acceptar-lo/a i estimar-lo/a tal i com és, tractar-lo/la amb respecte i amor.

– Trobar protecció de riscos imaginaris, com ara monstres, vampirs o la foscor. Són coses que per a la gent adulta poden ser “tontes”, però no ho són per a elles i ells.

– Jugar. És important que puguis passar estones de joc i aprenentatge amb el teu fill o filla, a part d’estones en què l’alimentes o li canvies els bolquers. El joc és una necessitat.

– Facilitar-los l’exploració del propi cos. De mica en mica aprenen què és cada part del cos, com els genitals. Aquest aprenentatge s’ha de tractar de manera natural i entenent que és diferent de la sexualitat de la gent gran.

– Els nens i nenes entenen moltes coses fins i tot abans de parlar. Cal pensar de quines coses els fem participar i de quines no. Per exemple, cal protegir-los d’una baralla entre adults/es.

– Relacionar-se amb altres nens i nenes de la seva edat i amb altres adults, a partir dels 2 anys. Abans necessita sobretot estar amb una o dues persones la major part del temps.

Si a un nen o nena se’l respecta, se l’escolta i se l’estima, aprendrà a ser respectuós/a i afectuós/a. I per contra, si se’l tracta amb crits, amenaces, etc., aprendrà a relacionar-se així.

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove