El moviment lliure consisteix a respectar el desenvolupament del nadó i la llibertat per moure’s de forma segura. Això implica confiar en el seu procés natural i les seves capacitats, oferir-li temps i estar al seu costat.

Cada nadó és únic i també ho és el seu desenvolupament

Quan caminarà? Quan gatejarà? Són preguntes molt comunes que ens fem la majoria de mares. De vegades fins i tot és inevitable que comparem amb el veí/a, però cada nadó és únic i també ho és el seu desenvolupament. És important respectar-ho i no voler accelerar-ho. És normal que et faci il·lusió que faci certes coses, però no tinguis pressa! Evita posar-lo en una posició que no pugui assolir per si mateix/a.

Com limitem el moviment lliure dels infants, sense adonar-nos

De vegades limitem el moviment del nadó, ja sigui quan el posem en determinades postures, el fem caminar,…

No permeten el moviment lliure del nadó:

  • Andadors, roba i sabates dures, tenir massa joguines a terra.
  • Posar-los molta estona a l’hamaqueta o cotxet.

Els dos llocs on millor està el/la nadó són: en contacte/en braços de la mare o cuidadora, i al terra degudament preparat.

El terra, el teu gran aliat

Pots començar a posar la criatura a terra (preparat) a partir dels 3-4 mesos. A terra es podrà moure lliurement, descobrir el seu cos i l’espai,…

Com preparar el terra per al nadó?

L’espai on estigui el nadó ha d’estar net, cuidat i segur. Convé posar una catifa o matalàs que quedi fixa. Per seguretat s’han de tapar els endolls, protegir els cantons, utilitzar tancaments de seguretat als armaris…

L’espai del terra ha de tenir poques joguines i escollir què explorar segons el que us interessi en cada moment. És molt important que siguis present mentre juga. Observa el teu nadó, parla-li, juga amb ell/a, atenent les seves necessitats.

Hem de posar l'infant de panxa enlaire o de cap per avall?

Sempre que col·loquem el nadó sobre el terra, ha de partir de la posició estirada panxa enlaire. Així el cos del nadó està relaxat, es pot moure sense tensió, explorar el seu cos, agafar objectes i comunicar-se. Posar-lo de cap per avall no seria el millor perquè pot generar tensió i el/la nadó pot no ser capaç de controlar el seu cos fent els moviments que necessiti.

El gateig

Gatejar és una habilitat que ajuda el nadó a l’equilibri, a enfortir el cos, organitzar els seus moviments i situar-se a l’espai. És important que el nadó trobi una manera de desplaçar-se, però hem de tenir en compte que es pot donar de moltes maneres. Totes les formes de gateig són correctes i estan servint-lo, no hem de corregir-les . Per exemple, hi haurà nadons que gategen sobre els genolls i mans, altres usant un genoll i un peu, arrossegant tot el cos, assegut… En general els nadons poden començar a gatejar entre els 6 i els 10 mesos.

Primers passos

El/la bebè necessita un gran control del seu cos i seguretat abans de començar a caminar. Quan ho fa, té moltes noves oportunitats d’explorar el món que l’envolta. Com ja hem comentat, la manera d’ajudar-lo serà respectant el seu ritme, sense forçar-lo/a.

Si li agafem les mans i el/la fem caminar, l’estem forçant. L’infant es pot sentir més insegur/a i té menys opcions d’explorar i jugar.

Caminarà quan se senti segur/a i sigui capaç de fer-ho. Normalment això passa entre els 11 i els 16 mesos. Si en algun moment et preocupa, creus que el desenvolupament és massa lent o tens alguna inquietud, és recomanable consultar amb el/la pediatre.

I recorda, és molt important respectar el desenvolupament de cada nen/a, sense pressa, atenent les seves necessitats i gaudint de cada etapa

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove