Mites de la lactància materna

Aconseguir una lactància materna sense dificultats

Les mares que decidim donar el pit és important que ens informem durant l’embaràs, i a més de conèixer els beneficis, també coneguem els mites de la lactància materna i sapiguem què fer si ens trobem amb alguna dificultat.
 
Confiar en nosaltres mateixes i en la nostra capacitat per alletar és clau. A vegades pot ser que no rebem tot el suport que necessitem del nostre entorn proper (parella si n’hi ha, família, amistats). segurament escoltarem molts dels següents mites, que hem incorporat com a veritats, però l’evidència científica demostra que no ho són.
 

10 Mites de la lactància materna

  • La meva llet no és bona o no alimenta prou. Totes les llets són bones i alimenten.

  • Per tenir llet cal menjar alguns aliments (ametlles, llet,…). No hi ha cap evidència que cap aliment ajudi. El que realment ens farà produir més llet és el nadó, el contacte amb ell/a, i el seu estímul mamant.

  • La llet sempre és blanca. El seu color pot variar, pot ser més groguenca, més aigualida, blanca,… i no vol dir que sigui dolenta.

  • La lactància materna fa mal. La lactància materna pot fer mal però no ha de fer mal. Si fa mal és que alguna cosa no està funcionant (l’ ‘agarre’ del nadó, la postura,…) i hem de demanar ajuda a una especialista.

  • Tinc el pit petit, tindré poca llet. La producció de llet no té res a veure amb la mida de pit. Un pit petit pot produir molta llet.

  • Si pren biberó dormirà més. No té perquè ser així. Hi ha nadons que prenen biberó i es desperten moltes vegades a la nit. Els nadons no només es desperten per gana, es desperten per necessitat de consol i contacte amb la mare,…

  • Em fa servir de xumet. No et fa servir, et necessita. Com ja hem dit, els nadons mamen per a més coses que per menjar: calmar-se, sentir-se a prop de la mare… Els xumets es van inventar per substituir el pit matern, i no a l’inrevés.

  • Fins que em pugi la llet el bebè passa gana i he de donar-li biberó. La pujada de la llet pot trigar fins a 3 dies. Primer tindrem calostre (que té un gran contingut nutricional i és molt beneficiós per al/la bebè) i després pujarà la llet. Si oferim biberó a un nadó sa en aquestes hores, podem interferir en la lactància materna.

  • Tinc els mugrons plans, no podré alletar. És possible alletar amb qualsevol tipus de mugró.

  • Sóc pitjor mare si dono biberó. No ets ni millor ni pitjor mare. Cada mare coneix les seves circumstàncies i per a algunes mares donar el pit no és la millor opció. La decisió que prengui cada mare serà correcta. Com diu Ibone Olza, el que necessiten tots els nadons sense excepció no és el pit, és amor. Mira el vídeo.

Si hi ha dificultats amb la lactància, què podem fer?

Si hi ha dolor,maletar, esquerdes, dubtes,…, evitem pensar que no podem alletar. Són moltes les dones que ens trobem amb alguna dificultat durant la lactància, per això és important que demanem ajuda sense por de ser jutjades. Quines opcions tenim?

-Parlar amb la llevadora o infermera a l’hospital o al centre de salut, i preguntar-li tots els nostres dubtes, tantes vegades com ho necessitem.

-Anar a un grup de lactància (Els ambulatoris i centres d’atenció primària els solen oferir) on et trobaràs amb altres mares i podràs resoldre els teus dubtes. També pots consultar altres grups de suport i federacions en la teva comunitat a La Lliga de la llet , Fedalma o a la Federació catalana de Grups de Suport a la Lactància.

-Descarrrega’t l’ aplicació mòbil LactApp on podràs llegir sobre lactància i fer consultes a especialistes certificades i amb una llarga trajectòria. De fet, abans de donar a llum pots descarregar-te-i començar a informar-te.

-Contactar amb una consultora certificada en lactància. Pots veure aquest directori de consultores IBCLC.

Articles relacionats

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove