La pastilla del dia després: què és?, quan utilitzar-la?

Se us ha trencat el preservatiu, t’has oblidat de prendre la pastilla anticonceptiva un dia, se us ha descontrolat la situació i ho heu fet sense protecció. I ara què? T’expliquem tot el que has de saber sobre la ‘pastilla del dia després’ o anticoncepció d’urgència.

Què és la pastilla del dia després?

La pastilla del dia després és un tractament hormonal per evitar un possible embaràs quan ha fallat el mètode anticonceptiu que fas servir normalment (preservatiu trencat, oblit d’una pastilla,…), o quan se us ha descontrolat la situació i heu acabat fent-ho sense anticonceptius.

Atenció! És un mètode d’emergència i no un mètode habitual d’anticoncepció. No pot substituir el preservatiu, pastilles o el mètode que facis servir. És molt important que no s’abusi i s’usi amb cap, només en cas d’accident.

Tingues en compte també que si prens aquesta pastilla i després tornes a tenir relacions sexuals sense protecció, no et protegirà!, utilitza els mètodes anticonceptius que fas servir normalment.

Quan es pren la pastilla del dia després?

Si has tingut una relació sexual en la qual ha pogut haver risc d’embaràs, no t’adormis! Com més aviat prenguis la pastilla, més efectiva serà. És important prendre-la abans que passin 72 hores (3 dies) de la relació sexual.

On puc aconseguir la pastilla del dia després?

Al centre salut que tinguis més proper (centre d’atenció primària (CAP), urgències d’un hospital, servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva, centre de planificació familiar,…). Allà t’informaran i et donaran l’anticoncepció d’urgència gratis.

A Espanya també pots comprar-la a la farmàcia. No necessites recepta, i costa al voltant de 20 euros.

Me la donaran si sóc menor d’edat?

A partir dels 16 anys te la donaran sense problema tant en els centres sanitaris com en les farmàcies, perquè es considera per llei que tens la “majoria d’edat mèdica”. Si tens entre 13 a 15 anys dependrà del/la professional que t’atengui. Podrà donar-te-ladirectament, o també pot demanar-te l’autorització dels teus pares o tutors.

I després de prendre-la, com sé si ha funcionat?

Quan et vingui la regla comprovaràs que ha funcionat. Tingues en compte que pot avançar-se o retardar-se uns dies després de prendre la pastilla.

Si la regla se’t retarda més de 10 dies, fes-te un test d’embaràs o demana cita amb el teu doctor/a.

Estic avortant?

No. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia asseguren que aquesta píndola no és abortiva. La pastilla del dia després impedeix que l’òvul i l’espermatozoide fecundin, i si no hi ha fecundació, no hi ha embaràs.

Recorda que si tens dubtes pots fer-nos una consulta confidencial.

Articles relacionats

Mama Jove és un projecte:

Activitat subvencionada amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF:

Departament de Drets Socials Generalitat de Catalunya
©2024 Mama Jove